Léčebné brýle dříve a nyní - Dostálková, Marcela (2010)
Cílem této bakalářské práce je shrnutí a přehled brýlí určených pro léčbu a korekci zvláštních očních vad a onemocnění, které nejdou nebo dočasně nemohou být léčeny chirurgicky. Do skupiny léčebných brýlí nepatří brýle pro korekci refrakčních vad, i když se mezi tyto speciální brýle občas zařazují. Z dostupné literatury je v 8 kapitolách sestaven přehled těchto léčebných brýlí, jejich použití dříve a dnes, nedostatky a jejich vývoj postupem času. Součástí této práce je i obrazová příloha, která slouží pro lepší vizuální představu a pochopení optických principů.