Spektrální přístroje pro měření propustnosti ochranných brýlových skel a čoček - Zajíček, Tomáš (2010)
Tato práce se zabývá popisem základních součástek, konstrukčního a měřícího principu spektrálních přístrojů pro měření absorpce ochranných brýlových skel a čoček. Při pojednávání této tematiky je nutno se zmínit o některých oborech elektromagnetického spektra a jejich vliv na živé organismy. Vysvětlení základních pojmů a zákonů ohledně elektromagnetického vlnění mají vytvořit teoretický základ pro pochopení dané problematiky. Kvůli nesčetnému množství konstrukčních provedení jednotlivých přístrojů, jsou ve větší části pospány jednotlivé základní komponenty, které více-méně obsahuje každý spektrální fotometr.