Úrazy oka a jejich prevence - Záleská, Klára (2010)
Hlavním tématem této bakalářské práce je shrnutí dostupných základních poznatků o úrazech oka. Popisuje jednotlivé typy očních poranění jako jsou mechanická poškození oka, poškození oka zářením, popálením či poleptáním. Práce se také věnuje prevenci a etiologii očních úrazů. V tomto kontextu rovněž upozorňuje na význam očních ochranných pomůcek při expozovaných pracovních úkonech, domácích činnostech či sportu. Určitý prostor je též věnován prevenci a okolnostem vzniku očních úrazů u dětí.