Úrazy očnice - Vránová, Anna (2010)
Tato práce pojednává o různých úrazech očnice, ke kterým může člověk celkem snadno přijít ať už v zaměstnání, doma při kutilské práci, nebo při sportu. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. První kapitola obsahuje stručnou anatomii očnice. Zde jsou popsány kosti, svaly, nervy, kanály a štěrbiny, prostory a cévy očnice. Druhá část pojednává o mechanických poraněních oka, která mohou souviset i s úrazem očnice. Velmi často platí, že při poranění očnice dojde k úrazu oka. V opačném případě, kdy je poraněné oko, nemusí být úraz očnice. Další část práce se zabývá přímo různými úrazy očnice. Jsou zde zahrnuty zlomeniny orbity, pronikající poranění a cizí tělesa. V páté kapitole se věnuji diagnostice orbitálních úrazů. Důležitá je hlavně anamnéza a rekonstrukce, kdy se dozvíme mechanismus a předmět, který úraz způsobil. V této kapitole jsou dále popsány různé vyšetřovací metody, pomocí kterých zjistíme lokalizaci a typ úrazu. Šestá část se věnuje chirurgickým operacím,