Prostaglandiny a krvetvorba : interakce, mechanismy účinku a praktické využití - Silnicová, Kateřina (2010)
Prostaglandiny hrají v organismu důležitou roli a mají v něm různé funkce. Existuje několik skupin prostaglandinů, které se liší strukturou, výskytem a právě funkcí. Některé prostaglandiny zajišťují fyziologické funkce potřebné k správnému vývoji orgánů a jejich ochraně, mají vliv na téměř všechny soustavy. Jiné prostaglandiny mají funkci při zánětlivých onemocněních. Jejich koncentrace se začíná zvyšovat jako odpověď na zánět. Mají pak negativní regulační účinky na různé pochody, včetně krvetvorby. U té inhibují proliferaci různých stádií hematopoetických buněk a potlačují jejich obnovu při onemocnění. Prostaglandiny jsou syntetizovány cyklooxygenázou 1 (fyziologické neboli konstitutivní prostaglandiny) nebo cyklooxygenázou 2 (prostaglandiny inducibilní, tvořené při zánětu). Inhibice tvorby prostaglandinů nesteroidními protizánětlivými léky umožňuje hematopoetické tkáni větší a rychlejší obnovu. Inhibitory jsou buď neselektivní, které inhibují obě cyklooxygenázy, nebo selektivní inhib