Astrofyzika supernov - Kurfürst, Petr (2010)
Hlavním cílem této práce je studium analytického řešení rané fáze světelných křivek supernov, jmenovitě pak supernov typu Ia. První část práce uvádí základní fakta a popisuje teoretická východiska. Na základě detailního fyzikálního odvození je nejprve vyjádřena obecná rovnice bolometrické světelné křivky, zahrnující rovněž účinky radioaktivního rozpadu syntetizovaných prvků, dále je pak zkonstruován model atmosfér supernov typu Ia pomocí aproximace absolutně černým tělesem, umožňující volbu parametrů, nezávislý na vzdálenosti. Následným porovnáním takto získaných teoretických světelných křivek, nejen bolometrických, ale i v různých barvách, se skutečně pozorovanými světelnými křivkami dvou vybraných supernov, lze odhadnout jejich základní charakteristiky, zejména počáteční množství syntetizovaného 56Ni, energii exploze, maximální celkový zářivý výkon, rychlost rozpínání, vzdálenost.