Kreativita a možnosti využití konceptuální tvorby ve výuce estetické výchovy výtvarné na osmiletém gymnáziu. - Žák, Jaroslav (2010)
Předkládaná rigorózní práce ukazuje na možnosti rozvoje kreativity u žáků prvních a druhých ročníků na osmiletém gymnáziu v předmětu estetická výchova výtvarná, kde cílem takového působení na žáka má být především rozvíjení jedinečné osobnosti u každého žáka, hledání cesty jejího zhodnocení a zapojení do komunikačního systému s ostatními žáky v rámci vyučovaného předmětu, třídy i školy. Teoretická část rigorózní práce se zabývá modelem kreativity z hlediska biologicko-psychosociálního, poukazuje na kreativní vyučovací metody, na problémy související s komunikačními aspekty z hlediska působení uměleckých děl na člověka a vymezuje pojem akční umění. Metodicko-praktická část rigorózní práce je zaměřena na praktické využití akční, konceptuální tvorby i arteterapie ve škole i mimo ni. Ukazuje na propojení výtvarných aktivit žáků s mimoškolními subjekty a veřejností, s důrazem na výtvarnou tvorbu jako činnost napomáhající citovému, intelektuálnímu a duchovnímu růstu.