Turmalíny v NYF pegmatitech třebíčského plutonu - Macek, Ivo, 1985- (2010)
Předložená práce se zabývá studiem zonálního turmalínu z euxenitového pegmatitu z lokality Kožichovice III, který ukazuje odlišný vývoj v chemickém složení než ostatní turmalíny z toho typu pegmatitů z třebíčského plutonu. První část této práce je literární rešerše, jejíž hlavním úkolem bylo danou problematiku zpracovat z nejnovějších literárních zdrojů a pomocí ní vysvětlit základní pojmy, které jsou v práci používány. V druhé části práce jsou prezentovány analýzy chemického složení turmalínu, na základě kterých byly vytvořeny diagramy pro zjištění vývojových trendů.