Pokus o určení sérologických vlastností ABO sytému u kosterních pozůstatků z Pohanska Lesního hrúdu - Parmová, Klára (2010)
Hlavním tématem práce je pokus o sérologickou analýzu kosterního materiálu z lokality Pohanska-Břeclavi. Pohřebiště je datováno na 800-850 let n. l. Pro analýzu historických kostí byla vybrána metoda absorpčně inhibiční, která musela být nadále upravena pro konkrétní vzorek. Testu bylo podrobeno celkem 34 jedinců - 2 mužů, 8 žen a 24 dětí z úseku Lesní hrúd. U dvou jedinců byla stanovena krevní skupina B, u zbylých koster nebyla sérologicky potvrzena přítomnost antigenu A ani B, a to ani u kostní tkáně, ani u testovaných zubů. V těchto případech nebylo možné dále rozlišit, zda jde o příslušníky krevní skupiny 0 či zda antigen již nevykazuje žádnou aktivitu. Výsledek je odrazem charakteru daného kosterního materiálu a prostředí, v němž byly kosti uloženy. Dále bylo provedeno stanovení proteinů v daných vzorcích i antisérech. Byly nastíněny mnohé faktory limitující výzkum a možné příčiny zkreslení výsledků.