Fázové rovnováhy v bezolovnatých pájkách zahrnující nanočástice - Štrof, Jan (2010)
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium ovlivňování fázových rovnovah povrchovou energií, kterou do systému přinášejí nanočástice. V rámci studia je proveden rozbor fázového diagramu nanoprášku Ag-Au, spočteného v článku Joongchul Park a Joonho Lee, a výpočet fázového diagramu nanoprášku Ag-Cu o poloměru 5 nm. K předpovědi fázových diagramů je využíván software ThermoCalc a termodynamická databáze cost531.tdb. Pro výpočet povrchového napětí, z něhož lze určit povrchovou energii nanočástic, je použit program STXS-XBT.EXE a termodynamické databáze stbx-xbt.sdb a cost531.tdb