Diabetes mellitus u seniorů - Pallová, Alena (2010)
Diplomová práce se věnuje problematice onemocnění diabetes mellitus ve stáří. Práce je rozdělena do dvou celků. V první část je se zaměřena na základní teoretické poznatky o tomto onemocnění, na specifika diabetu ve stáří a dále na chronické komplikace diabetu. Druhá část zahrnuje výsledky průzkumu provedeného u pacientů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu dispenzarizovaných v diabetologické poradně Broumovské nemocnice. Průzkum byl zaměřen na ověření účinnosti farmakoterapie, při intenzivní léčbě a využití poznatků nejmodernějších diagnostických a terapeutických postupů u seniorů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu, a metabolickou kompenzaci těchto pacientů jako prevenci chronických makrovaskulárních komplikací. Tyto výsledky byly porovnány s výsledky u osob do 65 let věku.