Rané stáří a starobní důchod v české společnosti - názory seniorů - Němcová, Eva; Soldánová, Dana, 1972-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2010)
Diplomová práce se zabývá seniory ve věku 60-74 let. Rané stáří je spojeno s problematikou krátkodobé přípravy na stáří, adaptací na starobní důchod a penzionováním. Těmito a dalšími souvisejícími oblastmi se zabývá teoretická část diplomové práce. Empirická část práce mapovala dotazníkovým šetřením názory seniorů na společnost, rodinu, přípravu na starobní důchod a pohled seniorů na penzionování, srovnávala názory žen a mužů žijících ve městě a na vesnici. Výstupem diplomové práce je vyhodnocení názorů seniorů včetně statistického ověření hypotéz práce a navržení řešení zjištěných skutečností.
The thesis deals with the seniors at the age of 60-74 years. Early age is associated with the problems of short-term preparing for old age, adaptation to a retirement and retirement. The theoretical part of the thesis deals with these and other related areas. The empirical part of the thesis questionnaire survey charted the views of seniors in society, family, preparing for retirement and seniors look at retirement, compared the views of women and men living in a town and village. The output of the thesis is the evaluation of the views of seniors, including verification of statistical hypotheses and proposal solutions to the established facts.
Vedoucí práce: Dana Soldánová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: diplomové práce; Aged; senioři; starobní důchody; senioři; old age pensions; older people