Rané stáří a starobní důchod v české společnosti - názory seniorů - Němcová, Eva (2010)
Diplomová práce se zabývá seniory ve věku 60-74 let. Rané stáří je spojeno s problematikou krátkodobé přípravy na stáří, adaptací na starobní důchod a penzionováním. Těmito a dalšími souvisejícími oblastmi se zabývá teoretická část diplomové práce. Empirická část práce mapovala dotazníkovým šetřením názory seniorů na společnost, rodinu, přípravu na starobní důchod a pohled seniorů na penzionování, srovnávala názory žen a mužů žijících ve městě a na vesnici. Výstupem diplomové práce je vyhodnocení názorů seniorů včetně statistického ověření hypotéz práce a navržení řešení zjištěných skutečností.