Sexualita seniorů - tabu nebo téma, o kterém lze otevřeně hovořit? - Fialová, Olga; Juřeníková, Petra, 1968-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2010)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou sexuality seniorů a srovnává rozdíly mezi muži a ženami v potřebách, které se týkají této oblasti života ve vyšším věku. Hlavním cílem mé práce bylo zjistit, do jaké míry je sexualita „třetího věku“ otevřeným tématem pro seniory samotné, zda jsou ochotni otevřeně hovořit o otázkách, týkajících se jejich vlastní sexuality. Diplomová práce se v teoretické části poměrně široce dotýká chorob, které významnou měrou sexualitu seniorů ovlivňují nebo znesnadňují, dále je zde uvedena problematika samotného procesu stárnutí a následného stáří se specifiky, které s tímto tématem úzce souvisí. Ve výzkumné části diplomové práce jsem se pokusila zjistit metodou dotazníkového šetření a následnou analýzou zjištěných výsledků, jaké jsou sexuální preference a potřeba sexuální aktivity u mužů a žen ve vyšším věku a porovnat rozdíly mezi oběma pohlavími. Dále jsem zjišťovala míru ochoty otevřeně hovořit o těchto intimních otázkách, opět ve vztahu k pohlaví, což
This diploma work deals with sexuality of seniors and compares differences between men and women in their needs related to this area of their life in older age. The main goal of my work was to find out how open topic is sexuality in advanced age for seniors themselves and if they are willing to talk about questions related to their own sexuality. In its theoretical part diploma work relates broadly to diseases that significantly influence sexuality of seniors or make it more difficult. Furthermore there is problem of aging process itself and consequent old age with specifics that are closely related to this topic. In the research part of diploma work I tried to find out what are sexual preferences and needs of men and women in older age. I have used questionnaire methodology and consequent analysis of results. I have compared the differences between both sexes and I have been fading out level of willingness to talk openly about these intimate questions, again in relation to both sexes.
Vedoucí práce: Petra Juřeníková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2010
Keywords: senioři; sexualita; stáří; old age; older people; Sexuality; diplomové práce