Sexualita seniorů - tabu nebo téma, o kterém lze otevřeně hovořit? - Fialová, Olga (2010)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou sexuality seniorů a srovnává rozdíly mezi muži a ženami v potřebách, které se týkají této oblasti života ve vyšším věku. Hlavním cílem mé práce bylo zjistit, do jaké míry je sexualita „třetího věku“ otevřeným tématem pro seniory samotné, zda jsou ochotni otevřeně hovořit o otázkách, týkajících se jejich vlastní sexuality. Diplomová práce se v teoretické části poměrně široce dotýká chorob, které významnou měrou sexualitu seniorů ovlivňují nebo znesnadňují, dále je zde uvedena problematika samotného procesu stárnutí a následného stáří se specifiky, které s tímto tématem úzce souvisí. Ve výzkumné části diplomové práce jsem se pokusila zjistit metodou dotazníkového šetření a následnou analýzou zjištěných výsledků, jaké jsou sexuální preference a potřeba sexuální aktivity u mužů a žen ve vyšším věku a porovnat rozdíly mezi oběma pohlavími. Dále jsem zjišťovala míru ochoty otevřeně hovořit o těchto intimních otázkách, opět ve vztahu k pohlaví, což