Problematika ageismu z pohledu nelékařských zdravotnických pracovníků psychiatrických oddělení - Dubská, Soňa (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou ageismu na gerontopsychiatrii. Hlavním cílem práce je zjišťování rozdílných názorů a zkušeností nelékařských zdravotnických pracovníků s ageistickými projevy v péči o seniory v rámci gerontopsychiatrické ošetřovatelské péče. Teoretická část práce prezentuje souhrn poznatků o problematice ageismu, jeho zdrojích a vyskytujících se formách a důsledcích. Zmiňuje také základní demografické údaje a organizaci psychiatrické péče v ČR. Těžiště práce tvoří dotazníkové šetření s analýzou a interpretací výsledků názorů nelékařských zdravotnických pracovníků na výskyt ageismu na gerontopsychiatrických pracovištích. Diplomová práce je příspěvkem a zamyšlením se nad výskytem projevů diskriminace seniorů ve zdravotnických zařízeních obecně.