Soběstačnost seniorů v aktivitách denního života - Brímová, Pavlína (2010)
Diplomová práce zjišťuje úroveň soběstačnosti seniorů v základních a instrumentálních aktivitách denního života. Podrobně zkoumá míru závislosti v jednotlivých každodenních činnostech důležitých pro zachování života i nezávislosti v komunitě. Teoretická část rozebírá problematiku stárnutí, soběstačnosti i sociální situace seniorů. Analýza výsledků výzkumu v praktické části práce poukazuje na vliv věku, bydliště i pohlaví na provádění denních aktivit seniorů a zjevnou závislost mezi subjektivním hodnocením kvality života seniorů a mírou jejich soběstačnosti. Ze zjištěných skutečností vyplývá nutnost kladení většího důrazu na kvalitní a individuálně zaměřené podávání informací seniorům i jejich rodinným příslušníkům o možnostech řešení setrvání seniorů v jejich přirozeném prostředí.