Sledování enzymů a enzymových směsí pro stanovení alkoholu a glycerolu ve víně. - Kubesa, Ondřej (2010)
Bioelektronický jazyk je často popisován jako zařízení, které je schopno komplexního vyhodnocení analytu, je konstruován jako soubor mnoha biosenzorů s odlišnými funkcemi. Tato bakalářská práce je zaměřena na tvorbu biosenzorů, které by se daly využít ke konstrukci bioelektronického jazyka. Obsahem této práce, experimentálního charakteru, je základní popis chemického složení vína a jeho účinků na lidský organismus. Nejdůležitějšími látkami jsou však pro nás ethanol, methanol a glycerol. Následují základní charakteristiky amperometrických enzymatických biosenzorů a výsledky, dle experimentů, nejvhodnějších typů biosenzorů, které poskytovaly dostatečnou - kvantifikovatelnou odezvu. Okrajovou částí je měření stability enzymů v homogenním a heterogenním prostředí.