Elektrochemiluminiscence pro vysoce citlivé biosensory - Šustr, David (2010)
V teoretické části této práce je uvedený celkový přehled elektrochemiluminiscenčních systémů. Pozornost je zde zaměřena zejména na luminol a [Ru(bpy)3]II+ komplex, které jsou nejslibnější a v současnosti nejpoužívanější z elektrochemiluminiscenčních bioanalytických stanovení. Následně jsou popisovány různé možnosti praktické aplikace elektrochemiluminiscenčních (ECL) systémů v biosenzorech, jako například afinitní stanovení, možnosti značkování molekul, možnosti imobilizace luminiscenčních látek na elektrodu, enzymové ECL biosenzory nebo možnosti využití nanomateriálů. V praktické části byly vyzkoušeny ECL reakce luminolu a [Ru(bpy)3]II+ na sítotiskové zlaté a platinové elektrodě. Byly testovány různé podmínky reakcí a následně prodiskutována vhodnost vlastností k dalšímu využití pro biosenzory. Za současných podmínek se ECL reakce luminolu jeví jako nevhodná pro bioanalytická stanovení. Naopak ECL reakce [Ru(bpy)3]II+ komplexu se zdá být vhodnou a může tak najít široké uplatnění v růz