Cytochrom P450 a jeho využití v elektrochemii - Šejnohová, Romana (2010)
Cytochrom P450 zahrnuje velkou rodinu enzymů, které obsahují hem jako aktivní místo. Od konce 70. let minulého století byly pokusy soustředěny na výstavbu a rozvoj elektrochemických sensorů. Přestože byly konstruovány i sensory založené na mediátorem zprostředkovaném transportu elektronů, hlavní zájem byl věnován sensorům, které jsou založené na přímém elektronovém transportu. Cytochrom P450 se využívá k výstavbě biosensorů pro stanovení substrátů důležitých pro monitorování životního prostředí, farmaceutický průmysl a klinickou praxi.