Modifikace laků a pryskyřic plazmovými tryskami - Wolfová, Ivana; Klíma, Miloš, 1966-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2010)
Tato práce se zaměřuje na možnosti využití plazmové trysky k plazmo-chemickým polyreakcím při vytvrzování pryskyřic nebo při jejich modifikaci. K ověření chemických změn byly používány diagnostické metody jako např. IC spektrometrie, TGA . Teoretická část se věnuje problematice plazmatu a zařízení pro jeho generování, tj. plazmové tužce, dále pak principu a způsobu polymerace, pryskyřicemi, podrobněji rozebírá epoxidové pryskyřice, plazmovou polymeraci. Experimentální část se zabývá použitou epoxidovou pryskyřicí a tvrdidlem, použitou aparaturou. Dále je popsána metodika experimentů, některé viditelné změny po plazmovém působení u tvrdidel a podmínky a výsledky vytvrzovacích reakcí.
This thesis focuses on the possibility of using plasma jet for plasma-chemical polyreaction in curing resins or modify them. To verify the chemical changes were used diagnostic methods such as FT-IR, TGA. The theoretical part deals with problems of plasma and apparatus for generating, ie the plasma pencil, then the principle and method of polymerization, resins, more information about the epoxy resins, a plasma polymerization. The experimental section deals with the used epoxy resin and hardener, the used apparatus. Further section described the experiments, some visible changes after the plasma exposure of hardeners and curing conditions and reaction results
Vedoucí práce: Miloš Klíma
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: epoxidové pryskyřice; plazmová polymerizace; plazmová tužka; tvrdidlo; epoxy resins; plasma polymerization; bakalářské práce