Technologie povrchových úprav kovových materiálů proti korozi - Majerová, Nikol (2010)
Předměty vyrobené ze železa často podléhají korozi. Tento degradační proces je ovlivněn celou řadou faktorů (klima, relativní vlhkost vzduchu, teplota, míra znečištění ovzduší - agresivní plyny, soli, kyseliny, zásady aj.). Způsob, jakým koroze předmět poškozuje je různý. Od povrchových změn vzhledu po úplný rozpad materiálu. Aby si kovy zachovaly co nejdéle původní vzhled a vlastnosti, používá se k jejich ochraně několik typů úprav (protikorozní nátěry, kovové povlaky, pasivace aj.). Tato bakalářská práce je zaměřena na využití odrezovačů v restaurátorské praxi v oblasti chemické ochrany historické zbroje (plátové rukavice). Hlavním cílem bylo zjistit agresivitu odrezovačů na povrch kovu a jejich schopnost odstranit korozní zplodiny. Byl proveden průzkum trhu komerčně dostupných odrezovačů a navržen vlastní odrezovací roztok, u kterého byl společně s komerčním odrezovačem (Rezol 2000) studován aplikační proces v závislosti na vnějších experimentálních podmínkách.