Studium volné povrchové energie plazmaticky opracovaných povrchů materiálů - Bilík, Jiří; Buršíková, Vilma, 1960-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2010)
Předmětem bakalářské práce je studium povrchových vlastností plazmaticky opracovaných materiálů pomocí měření volné povrchové energie. Pro charakterizaci volné povrchové energie byla použita metoda měření kontaktních úhlů. V práci je rovněž provedena nejen komplexní analýza citlivosti metody na přesnost experimentálních dat ale i citlivost metody na vstupních parametrech použitých kapalin. Na základě provedené analýzy byla navržená metodika použitá pro charakterizaci volné povrchové energie několika diamantu-podobných uhlíkových (DLC) vrstev připravených v plazmatu doutnavého výboje. Získané výsledky nabízejí možnost modifikace a řízení povrchových vlastností DLC pomocí procesních parametrů.
The main subject of the present bachelor work is the study of the surface properties of plasma treated materials using surface free energy measurements. The method of contact angle evaluation was used in this work. In the recent work are given both, a complex analysis of the accuracy of the method and an evaluation of its sensitivity to surface free energy parameters of testing liquids used. On the basis of the performed analysis the proposed method was used to characterize the surface free energy of several diamond-like carbon (DLC) films prepared in glow discharge by means of plasma enhanced chemical vapor technology. The obtained results offer a powerful tool for modification and control of surface properties of DLC coatings just varying the process parameters.
Vedoucí práce: Vilma Buršíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: fyzikální vlastnosti materiálů; plazma (fyzika); tenké vrstvy; physical properties of materials; plasma (ionized gases); thin films; bakalářské práce