Studium volné povrchové energie plazmaticky opracovaných povrchů materiálů - Bilík, Jiří (2010)
Předmětem bakalářské práce je studium povrchových vlastností plazmaticky opracovaných materiálů pomocí měření volné povrchové energie. Pro charakterizaci volné povrchové energie byla použita metoda měření kontaktních úhlů. V práci je rovněž provedena nejen komplexní analýza citlivosti metody na přesnost experimentálních dat ale i citlivost metody na vstupních parametrech použitých kapalin. Na základě provedené analýzy byla navržená metodika použitá pro charakterizaci volné povrchové energie několika diamantu-podobných uhlíkových (DLC) vrstev připravených v plazmatu doutnavého výboje. Získané výsledky nabízejí možnost modifikace a řízení povrchových vlastností DLC pomocí procesních parametrů.