Využití techniky SPME při analýze vodných vzorků - Kutláková, Anna (2010)
Mikroextrakce na pevnou fázi (SPME) je moderní, rychlá a jednoduchá prekoncentrační technika umožňující stanovení široké řady organických polutantů v životním prostředí. Metoda je založena na principu rovnovážného rozdělení cílového analytu mezi polymerní stacionární fázi a matrici vzorku. Práce popisuje podmínky ovlivňující proces SPME spolu s výběrem vhodných materiálů a instrumentace. Dále se zaměřuje na aplikaci této metody k analýze polycyklických aromatických uhlovodíku (PAHs) ve vodném prostředí.