Vlastnosti, výskyt a stanovení perfluorovaných látek v prostředí - Karásková, Pavlína; Bečanová, Jitka; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2010)
Cílem této práce bylo zmonitorovat výskyt perfluorovaných látek v životním prostředí a míru kontaminace těmito látkami. PFCs se vyskytují ve všech matricích životního prostředí včetně bioty. Jednou z nich je vzduch, se kterým jsou lidé v přímém kontaktu. Člověk je ovšem vystaven působení nejen okolního prostředí, ale i pracovního prostředí, potažmo domácnosti. Naším cílem bylo popsat kontaminaci domácího prachu těmito látkami a jejich analytické stanovení. Během stanovení perfluorovaných látek dochází ke kontaminaci vzorku prostředím laboratoře a použitými technikami. Praktická část této práce byla zaměřená na zjištění pozaďové kontaminace běžně používaných extrakčních technik (ultrazvuk spojen s SPE). Pro tuto extrakční metodu proběhlo testování pozaďové koncentrace PFCs během jednotlivých kroků úpravy vzorku.
The aim of this work is the monitoring of perfluorinated compounds (PFCs) in the environment and the level of contamination by these substances. PFCs are present in all matrices, including biota. Air is one on these matrices directly surrounding people. Not only the natural environment but also indoor environment, including household, affects human body. Contamination of the house dust by these substances and their analytical determination was the aim of this study. The background contamination of analysed sample during extraction and determination is a problem. This study was designed to detect background contamination commonly used extraction techniques (ultrasound combined with SPE). For this extraction method was carried out testing of background concentrations of PFCs during sample preparation steps.
Vedoucí práce: Jitka Bečanová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: perfluorované sloučeniny; perzistentní organické polutanty; znečištění životního prostředí; environmental pollution; perfluorinated compounds; persistent organic pollutants; bakalářské práce; bachelor's theses