Vlastnosti, výskyt a stanovení perfluorovaných látek v prostředí - Karásková, Pavlína (2010)
Cílem této práce bylo zmonitorovat výskyt perfluorovaných látek v životním prostředí a míru kontaminace těmito látkami. PFCs se vyskytují ve všech matricích životního prostředí včetně bioty. Jednou z nich je vzduch, se kterým jsou lidé v přímém kontaktu. Člověk je ovšem vystaven působení nejen okolního prostředí, ale i pracovního prostředí, potažmo domácnosti. Naším cílem bylo popsat kontaminaci domácího prachu těmito látkami a jejich analytické stanovení. Během stanovení perfluorovaných látek dochází ke kontaminaci vzorku prostředím laboratoře a použitými technikami. Praktická část této práce byla zaměřená na zjištění pozaďové kontaminace běžně používaných extrakčních technik (ultrazvuk spojen s SPE). Pro tuto extrakční metodu proběhlo testování pozaďové koncentrace PFCs během jednotlivých kroků úpravy vzorku.