Identifikace a stanovení obsahu steroidů v environmentálních matricích - Čechová, Eliška (2010)
V posledních 50 letech došlo k výraznému vzrůstu používání estrogenů v medicíně (antikoncepce, řízení menopauzy a postmenopauzálních syndromů, léčba prostaty a rakoviny) a v chovu hospodářských zvířat (rychlejší růst dobytka). Estrogeny se dostávají do vod prostřednictvím výtoku z čističek odpadních vod, kde nejsou zcela odstraněny. Důsledky přítomnosti těchto látek v prostředí nejsou známy, uvádí se feminizace ryb a jiné negativní dopady. Proto je důležité mít informace o obsahu těchto látek v jednotlivých složkách prostředí. Cílem této práce je vypracování literární rešerše o problematice stanovení estrogenů pomocí HPLC-MS-MS v různých environmentálních matricích, sledování obsahu těchto látek v České republice. V experimentální části byla provedena série měření s cílem optimalizovat metodu tak, aby byla použitelná pro analýzu reálných vzorků s nízkými hladinami těchto sloučenin.