Puzolány a ich reaktivita vo vápenných maltách - Dianová, Eva (2010)
Omietky historických stavieb sú na bázi vzdušného vápna, ktoré bolo často modifikované hydraulickými alebo pucolánovými prímesami. Pre obnovu fasád historických stavieb je nevyhnutné vykonať chemickú a mineralogickú analýzu, ktorá je podkladom pre návrh zloženia malty. V teoretickej časti sú popísané druhy puzolánov používaných v minulosti a súčasnosti, ich zloženie a popis metód na určenie ich reaktivity v maltách. Reaktivita puzolánov reagujúcich s hydroxidom vápenatým (vápnom), charakterizuje puzolánová aktivita. Tá sa stanovuje rôznymi fyzikálnymi a chemickými metódami. V experimentálnej časti sú uvedené výsledky stanovenia množstva zreagovaného hydroxidu vápenatého a prítomnosť produktov vzniknutých pri tvorbe pevnej štruktúry mált. Skúšobné vzorky boli vytvorené kombináciou vzdušného vápna, cementu a dvoch technogénnych puzolánov - metakoaolínu a popolčeka v rôznych pomeroch.