Genetické znaky křišťálů nacházených u Bílovce a křemenů na žilách v širším okolí - Schreiber, Jan (2010)
Tato práce se zaměřuje na studium genetických vlastností inkluzí v křišťálech nalezených mezi Bílovcem a Bílovem a jejich konfrontací se vzorky z výchozů ve Staré vsi u Bílovce a Těškovicích. Práce zkoumá základní petrografické vlastnosti jako je tvar, velikost rozmístění a zaplnění inkluzí různými typy fází. Byla provedena mikrotermometrická měření vzorků a na základě toho zjištěno chemické složení a salinita inkluzí. Dále bylo zjištěno izotopické složení křišťálů i výchozových vzorků ve standardu V-SMOW a přepočítáno na izotopické složení matečných fluid přítomných při krystalizaci. Data byla vynesena do grafů a shrnuta v závěru.