Biologický původ buněk chronické lymfocytární leukémie - Davidová, Petra; Fajkusová, Lenka, 1963-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2010)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je nejběžnější leukémií v západním světě. Je charakteristická monoklonální expanzí malých zralých B lymfocytů s pozoruhodně homogenním fenotypem, které se hromadí v krvi, kostní dřeni a lymfatických orgánech. CLL můžeme rozdělit na případy se somaticky mutovanými (M-CLL ) nebo nemutovanými (U-CLL) geny pro těžké řetězce imunoglobulinů (IgVH), které se liší v klinickém a biologickém chování. Do mechanismu patogeneze jsou zapojeny jak vnější faktory (podněty z mikroprostředí a setkání s antigenem), tak vnitřní faktory (genetické nebo epigenetické), které jsou klíčové pro transformaci, progresi a evoluci CLL. Buněčný prekurzor CLL buněk je stále diskutovaný. Podle současných poznatků se původ CLL buněk odvozuje na základě IgVH oblastí - mutované CLL buňky vychází z post-GC buněk a nemutované CLL buňky nejpravděpodobněji vychází z antigenně-aktivovaných B lymfocytů, které získaly vlastnosti paměťových buněk bez toho, aby prodělaly proces somatických hy
Chronic lymphocytic leukaemia (CLL) is the most common leukaemia in the Western world. It is characterized by the monoclonal expansion of small mature-looking B cells that accumulate in the blood, bone marrow, and lymphoid organs, and have a remarkable phenotypic homogeneity. CLL can be subdivided into two groups with distinctive clinical and biological behaviour based on presence (M-CLL) or absence (U-CLL) of somatic mutations in the variable regions of the immunoglobulin heavy chain (IgVH) genes. Pathogenic mechanisms involve multiple external (for example, microenvironmental stimuli and antigen drive) and internal (genetic and epigenetic) events that are crucial for transformation, progression and evolution of CLL. The cellular origin of CLL is still debated. According to current knowledge, the normal B cell counterpart of CLL is deduced based on IgVH genes - mutated CLL cells derive from post-GC memory B cells and unmutated CLLs most likely derive from antigen-activated B cells tha
Vedoucí práce: Lenka Fajkusová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: chronická lymfatická leukemie; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; bakalářské práce; bachelor's theses