Biologický původ buněk chronické lymfocytární leukémie - Davidová, Petra (2010)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je nejběžnější leukémií v západním světě. Je charakteristická monoklonální expanzí malých zralých B lymfocytů s pozoruhodně homogenním fenotypem, které se hromadí v krvi, kostní dřeni a lymfatických orgánech. CLL můžeme rozdělit na případy se somaticky mutovanými (M-CLL ) nebo nemutovanými (U-CLL) geny pro těžké řetězce imunoglobulinů (IgVH), které se liší v klinickém a biologickém chování. Do mechanismu patogeneze jsou zapojeny jak vnější faktory (podněty z mikroprostředí a setkání s antigenem), tak vnitřní faktory (genetické nebo epigenetické), které jsou klíčové pro transformaci, progresi a evoluci CLL. Buněčný prekurzor CLL buněk je stále diskutovaný. Podle současných poznatků se původ CLL buněk odvozuje na základě IgVH oblastí - mutované CLL buňky vychází z post-GC buněk a nemutované CLL buňky nejpravděpodobněji vychází z antigenně-aktivovaných B lymfocytů, které získaly vlastnosti paměťových buněk bez toho, aby prodělaly proces somatických hy