Komparativní genomika hlavního histokompatibilitního komplexu - Kohutová, Aneta; Hořín, Petr, 1953-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Hlavný histokompatibilitný komplex (Mhc) je komplexný región, zahrňujúci množstvo génov s rozličnými funkciami. Mhc bol síce najprv určený ako dôležitý transplantačný faktor, ale neskôr bola zistená jeho úloha v prezentácii antigénnych peptidov imunitnému systému. Túto funkciu majú v Mhc len lokusy tried I a II. Vďaka akumulácii ostatných génov sa Mhc vyvinul v komplex ovplyvňujúci mnohé iné funkcie, dôležité napr. pre rozmnožovanie a prežitie stavovcov. Boli nájdené mnohé spojenia ochorení s obrovským polymorfizmom Mhc takmer u všetkých stavovcov. Cieľom tejto práce bolo popísať štruktúru, funkciu a základné znaky Mhc u najznámejších stavovcov, porovnať ich, ako aj načrtnúť pôvod Mhc v evolúcii.
The major histocompatibility complex (Mhc) is a complex genetic region, containing many genes with various functions. Although Mhc was first identified as an important transplantation factor, later its role in presentation of antigenic peptides to the immune system was revealed. Only class I and II genes of the Mhc encode molecules with this function. Due to accumulation of other genes, the Mhc evolved in a complex affecting many other functions like reproduction and survival of vertebrates. Many associations between diseases and extensive polymorphism of the Mhc of almost all vertebrates were found. The objective of this thesis was to describe structure, function and main features of the Mhc of the most important vertebrates, compare them and outline the origin of the Mhc in evolution.
Vedoucí práce: Petr Hořín
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: bakalářské práce; bachelor's theses; Genes, MHC Class I; genomika; geny MHC třídy I; genomics