Vliv anorganických iontů na funkci hydrolytických enzymů - Hankeová, Simona (2010)
Mezi klíčové faktory ovlivňující stabilitu a aktivitu enzymů patří iontová síla a pH prostředí. Z tohoto důvodu hraje mechanismus hydratace iontů a interakce iontů s biomolekulami důležitou roli v mnoha přírodních a biotechnologických procesech. Tato bakalářská práce přináší informace o strukturním a funkčním chování hydrolytických enzymů v reakčním prostředí modifikovaném přítomnosti různých solí. V řadě případů při použití různých solí došlo k žádoucímu zvýšení nejen aktivity, ale i stability, přičemž byla pozorována pozitivní korelace s tzv. Hofmeistrovou řadou iontů.