Nutrigenomika při studiu lidských genetických poruch - Janoušková, Eliška, 1987- (2010)
Nutrigenomika je obor, který se zabývá studiem interakcí mezi stravou a geny za účelem identifikace jednotlivých složek potravy mající prospěšné nebo škodlivé účinky na zdraví. Výživa se stává jedním z hlavních faktorů prostředí působících na genovou expresi, a proto ovlivňuje zdraví a výskyt mnoha chronických nemocí, jako je rakovina, kardiovaskulární choroby, obezita, atd. Cílem této bakalářské práce je shrnutí poznatků jedné skupiny biologicky aktivních látek - karotenoidů. Jedná se o přírodní pigmenty zodpovědné za žluté, oranžové a červené zbarvení především v rostlinných tkáních. Karotenoidy mají široké spektrum biologických funkcí, zvláště významné jsou jejich antioxidační vlastnosti, a proto hrají významnou roli v prevenci lidských onemocnění.