Analýza DNA polymorfizmů ve vztahu ke degenerativnímu onemocnění bederní páteře - Jakubec, Martin; Šerý, Omar, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2010)
Degenerativní onemocnění bederní páteře je nejčastější příčinou tzv. kořenové bolesti zad. Léčba je velmi komplikovaná a mnohdy je jediným řešením chirurgický zákrok. Teprve v posledních letech dochází k přesnějšímu popisu molekulárních procesů probíhajících v ploténce a jejich změn v ploténce degenerativní. V souvislosti s tímto poznáním je stále více vyvracen multifaktoriální pohled na degeneraci meziobratlové ploténky z hlediska vnějších vlivů. Rozsáhlé studie na dvojčatech předkládají skutečnost, že je z velké části dána geneticky a vnější vlivy (kromě zranění) na ploténku působí velmi nepatrně nebo vůbec. Multifaktoriální pohled se zde tedy spíše promítá do oblasti genetické, což je dáno komplexností struktury MP. Právě tyto nové polymorfizmy má za úkol popsat tato bakalářská práce a to formou literární rešerše.
Degenerative disc disease is the most common source of discogenic back pain. Treatment is very complicated and surgery is often only solution. More accurate description of molecular processes occurring in degenerative and healty disc was not know until quite recently. Multifactorial view of intervertebral disc degeneration, in terms of external influences, is now being refused. Suported by studies on twins is the fact that degeneration of intervertebral disc is largely genetically determined and external influences (apart from injury) has a very small degenerative effect, if any. Multifactorial view is therefore shift to genetic view, due to the complexity of the structure of intervertebral disc. This review describes new found polymorphisms asociated with disc degeneration.
Vedoucí práce: Omar Šerý
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: bederní páteř; degenerativní nemoci; DNA (nukleová kyselina); degenerative diseases; deoxyribonucleic acid; lumbar spine; bakalářské práce; bachelor's theses