Analýza DNA polymorfizmů ve vztahu ke degenerativnímu onemocnění bederní páteře - Jakubec, Martin (2010)
Degenerativní onemocnění bederní páteře je nejčastější příčinou tzv. kořenové bolesti zad. Léčba je velmi komplikovaná a mnohdy je jediným řešením chirurgický zákrok. Teprve v posledních letech dochází k přesnějšímu popisu molekulárních procesů probíhajících v ploténce a jejich změn v ploténce degenerativní. V souvislosti s tímto poznáním je stále více vyvracen multifaktoriální pohled na degeneraci meziobratlové ploténky z hlediska vnějších vlivů. Rozsáhlé studie na dvojčatech předkládají skutečnost, že je z velké části dána geneticky a vnější vlivy (kromě zranění) na ploténku působí velmi nepatrně nebo vůbec. Multifaktoriální pohled se zde tedy spíše promítá do oblasti genetické, což je dáno komplexností struktury MP. Právě tyto nové polymorfizmy má za úkol popsat tato bakalářská práce a to formou literární rešerše.