Korelace přirozené seismicity východního okraje Českého masivu s dalšími vybranými geologickými fenomény - Blaško, David; Havíř, Josef; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2010)
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou seismicity východního okraje Českého masivu a její souvislostí s kenozoickým vulkanismem, výrony horkých pramenů a vod s CO2. Práce předkládá výsledky korelace seismicity s vybranými fenomény. Bylo zjištěno, že ze zájmové oblasti vykazuje nejbližší vztah seismicity s kenozoickým vulkanismem, výrony horkých pramenů a vod s CO2 severní Morava. S rostoucí vzdáleností od fenoménu (vulkanismus či prameny) klesá četnost i maximální lokální magnitudo zemětřesení. Z výsledků dále vyplývá, že bližší vztah na severní Moravě mají se zemětřesením horké prameny a vody s CO2.
The submitted thesis is concerned with problem of seismicity in the eastern part of Bohamian Massif and its relation to Cainozoic volcanism, hot and CO2-bearing springs. Thesis discusses the results of correlation between seismicity and selected phenomena. Results show a close relation between seismicity and Cainozoic volcanism, hot and CO2-bearing springs in Northern Moravia. A frequency and a maximal local magnitudo of earthquakes decline with increasing distance from phenomena (volcanism and springs). Next results imply, that hot and CO2-bearing springs are connected with seismicity more closely in comparsion with relation between seismicity and Cainozoic volcanism.
Vedoucí práce: Josef Havíř
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: kenozoikum; seizmicita; sopečná činnost; tektonika; cenozoic; geotectonics; seismicity; volcanic activity; Český masiv; Bohemian massif Mountains; Bohemian massif; bakalářské práce; bachelor's theses