Testování různých expresních podmínek pro produkci mykobakteriálních glykosyltransferas - Lukášová, Markéta (2010)
Tuberkulóza je velmi závažné onemocnění způsobené převážně bakterií Mycobacterium tuberculosis. Jelikož je M. tuberculosis patogenní organismus, vyžaduje si tedy určitá opatření při testování, aby se zabránilo jeho šíření. Využívá se tzv. rekombinantní metoda, která umožňuje bezpečné studium jeho proteinů. Při této metodě je gen vnesen do vhodného vektoru a exprese se provádí v hostitelských buňkách. Tato bakalářská práce byla zaměřená na testování různých podmínek pro produkci glykosyltransferas za použití E.coli jako hostitelského organismu. Největší pozornost byla věnována Rv3782, galaktofuranosyltransferase, která se účastní výstavby buněčné stěny M.tuberculosis. Mým cílem je získat Rv3782 v cytosolu a otestovat různé podmínky exprese. Toho se snažím dosáhnout za použití různých chaperonových systémů.