Charakterizace protilátek proti Bacillus subtilis pomocí piezoelektrického biosenzoru - Horáková, Linda (2010)
V teoretické části byly popsány vlastnosti, protilátek, baktriálních analytů, objev Sauerbreyovy rovnice, vliv viskozity kapaliny na měření, funkce a zapojení piezoelektrických QCM systémů v průtkovém uspořádání. Dále byla náplní mé činnosti příprava QCM krystalu pro monitorování připravených vzorků Bacillus atrophaeus. Nejprve byla na zlaté elektrody křemenných výbrusů vytvořena thiolová monovrstva za pomoci cysteaminu. Dále byly elektrody aktivovány roztokem glutaraldehydu, který přispěl svou volnou aminovou skupinou k možnosti vazby protilátky. Byly celkem vytvořeny dva typy imobilizovaných krystalů - první typ měl kovalentně navázanou protilátku proti G+ bakeriím, typ druhý měl jako rekogniční vrstvu protilátku proti Bacillus subtilis. Měřeným analytem byly spory bakterie Bacillus atrophaeus v různých koncentračních ředěních. Následně byla prováděna regenerace biosenzoru za účasti roztoku glycinu (20mM, pH = 2). Doba celého měření byla v rozmezí 1-1,5hodiny, detekční čas byl ...