Charakterizace lektinu BC2L-C z podmíněného patogenu Burkholderia cenocepacia - Hároníková, Lucia (2010)
BC2L-C je rozpustný lektín pochádzajúci z podmieneného patogénu Burkholderia cenocepacia, ktorý spôsobuje život-ohrozujúce infekcie u pacientov s cystickou fibrózou. Tento lektín sa skladá z dvoch domén: N-terminálnej domény, ktorá nemá doposiaľ popísaného sekvenčného homológa a C-terminálnej domény, ktorá je sekvenčne podobná lektínu BCLA. Táto práca je zameraná na skúmanie termálnych stabilít lektínu BC2L-C a jeho domén a určenie oligomérnych vlastností BC2L-C. Pomocou CD spektrometrie a diferenčnej skenovacej mikrokalorimetrie bola určená denaturačná teplota Tm lektínu BC2L-C a jeho domén. Taktiež bol pozorovaný vplyv cukrov (D-manózy a L-fukózy) a prostredie glycerolu na ich teplotnú stabilitu. Sekundárna štruktúra BC2L-C C-terminálnej domény a BC2L-C N-terminálnej domény bola určená pomocou CD spektroskopie a v obidvoch prípadoch bola potvrdená štruktúra β-skladaného listu. Oligomerizačné vlastnosti celého lektínu BC2L-C boli skúmané pomocou gélovej permeačnej chromatografie. Lektín po purifikácií s použitím elučného pufru s obsahom EDTA ovplyvňovala oligomerizáciu proteínu a vyskytoval sa najmä vo forme monoméru.