Využití moderních elektromigračních metod při studiu metabolismu - Foltová, Kateřina (2010)
Metabolomika, nový směr analytické biochemie, může být považována za koncový bod „omics“ kaskády. Cílem metabolomiky je identifikovat a kvantifikovat všechny metabolity v biologickém vzorku a tedy i v celém organismu, a tím napomáhat porozumět fyziologickému stavu organismu. Metabolomika spolu s transkriptomikou, protetikou a genomikou představují celkový přístup k organismu. Metabolomická analýza zahrnuje odlišné strategie, jako jsou: metabolomika, metabolite target analysis, metabolite profilig, metabolic fingerprinting, metabolic footprinting a metabonomika.V této práci jsme použili CZE s UV detekcí pro stanovení optimálních podmínek pro separaci metabolitů získaných z bakterie Paracoccus denitrificans.