Atmosférická koroze historických betonových staveb - Valíková, Kateřina; Rovnaníková, Pavla, 1947-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2010)
V bakalářské práci se zabývám betonem, jeho historickým vývojem, postupným prosazováním v architektuře a jeho degradací chemickou korozí. Přičemž se soustředím na beton s portlandským cementem a na pochody probíhající při jeho atmosférické korozi, diagnostikou míry atmosférické koroze a sanací. Postupy diagnostiky (chemický rozbor a termická analýza) jsou pak využity v experimentální části k zjištění stavu betonového vzorku odebraného z železobetonového žebra baldachýnu pražského paláce Lucerna a jeho zařazení do etapy karbonatace.
In my bachelor thesis, I deal with concrete, his historical development, making his way through the field of architecture and its degradation by chemical corrosion. I focus on Portland cement concrete and processes ongoing during its atmospherical corrosion as well as the determination of degree of atmospherical corrosion and re-development. Diagnostical methods (chemical and thernal analysis) are used in experimental part to determine an estate of concrete sample taken from reinforced concrete rib of Prague´s palace Lucern sunblind and to clasify its carbonation phase.
Vedoucí práce: Pavla Rovnaníková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: atmosférická koroze; beton; portlandský cement; atmospheric corrosion; concrete; Portland cement; bakalářské práce