Atmosférická koroze historických betonových staveb - Valíková, Kateřina (2010)
V bakalářské práci se zabývám betonem, jeho historickým vývojem, postupným prosazováním v architektuře a jeho degradací chemickou korozí. Přičemž se soustředím na beton s portlandským cementem a na pochody probíhající při jeho atmosférické korozi, diagnostikou míry atmosférické koroze a sanací. Postupy diagnostiky (chemický rozbor a termická analýza) jsou pak využity v experimentální části k zjištění stavu betonového vzorku odebraného z železobetonového žebra baldachýnu pražského paláce Lucerna a jeho zařazení do etapy karbonatace.