Analýza předmětů kulturního dědictví metodami laserové spektrometrie - Klíma, Dalibor (2010)
Práce studuje aplikovatelnost metody laserem indukované plazmové spektrometrie na předměty kulturního dědictví se zřetelem na cihly. Konkrétně pak chemickou kvalitativní a semikvantitativní analýzou probíhající na vzdálenost, jak ve smyslu indukce plazmy, tak v procesu detekce signálů plazmou emitovaných. Teoretická část zahrnuje pohled na cihly z konzervátorsko-restaurátorského hlediska, co se výroby, degradace a restaurování týče. Výsledek přináší výpovědi o charakteru a způsobu přípravy jednotlivých vzorků, ve smyslu korelace analyzovaných elementů a selekce individuálních datových oblastí konkrétních druhů cihel.