Stanovení polyfenolických látek v rostlinách - Elefantová, Petra (2010)
Polyfenoly jsou různorodé látky, oligo- či polymerní a také i kombinované s jinými látkami biogenetického původu. Jsou sledovány pro jejich funkci ve fyziologii. Rostlinám slouží jednak jako stavební a strukturní složky, jsou zodpovědné za chuťové, vonné a barevné látky květů a plodů a také slouží jako obranné látky chránící před škůdci, infekcemi, chladem, mechanickým poškozením či jiným stresem. Většina flavonoidů vykazují pasivní obranu proti mechanickému poškození. Předpokládá se, že glykosidy kvercetinu se podílejí na pasivní obranně. Na aktivní obranné reakci rostlin se nejvíce podílí resveratrol.Jedná se o fytoalexin, který je syntetizován v živých buňkách rostlin po útoku patogena.