Metabolismus metylglyoxalu a podobných oxosloučenin - Štěpánková, Hana (2010)
Teoretická část této práce je zaměřena na zmapování metabolismu methylglyoxalu a jeho účinků, z nichž vyplývá potenciální efekt na širokou škálu buněčných procesů. Experimentální část byla věnována, srovnání citlivosti stanovení methylglyoxalu pomocí 2,4-dinitrofenylhydrazinu a pomocí o-fenylendiaminu. Bylo zjištěno, že citlivější metoda pro stanovení methylglyoxalu byla pomocí o-fenylendiaminu. Při HLPC nedocházelo k dokonalému dělení vzorků. Metoda s použitím o-fenylendiaminu byla dostačující i při použití extraktu z pekařského droždí, bez předešlého dělení pomocí HPLC.