Nízkoteplotní alterace vybraných oxidů Y,REE,U,Nb,Ti - Heroldová, Nikola (2010)
Předložená práce se zabývá primárními a sekundárními alteracemi minerálů ze skupiny aeschynitu, euxenitu, fergusonitu, samarskitu a pyrochloru. První část práce je zaměřena na popis skupin minerálů, jejich jednotlivých členů a jejich lokality v Českém masívu. Vlastní práce je pak zaměřena na okolí Písku a výsledky chemické analýzy alterovaného písekitu. Chemické složení bylo studováno na elektronové mikrosondě. Alterace primárních minerálů vedly k ochuzení REE, Y a nabohacení Si, As a P.