Diagnostické poměry polykondenzovaných aromatických uhlovodíků zjištěné na vzorcích z pasivního vzorkování ovzduší - Hošková, Kateřina; Dvorská, Alice; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2010)
Předmětem experimentální části této bakalářské práce je výpočet a porovnání diagnostických poměrů polycyklických aromatických uhlovodíků vypočítaných z koncentrací ve vzorcích odebraných na pasivních vzorkovačích vzduchu. K tomuto účelu jsou použita data získaná během pilotní studie MONET-Afrika, která probíhala pod koordinací Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Masarykovy univerzity na území 15 zemí v Africe v roce 2008. Získané poměry jsou mezi sebou porovnány pro jednotlivé lokality, dále jsou srovnány i s trajektoriemi vzdušných mas charakterizujícímí převládající vzdušné proudění pro tyto lokality. Z těchto porovnání jsou vyvozeny závěry o schopnosti diagnostických poměrů rozlišit od sebe lokality, které jsou ovlivněny různými typy zdrojů znečištění. Součástí práce je i teoretické část, ve které je zpracována literární rešerše o polycyklických aromatických uhlovodících a o principech, použití a nepřesnostech diagnostických poměrů.
The subject of this thesis is the calculation and confrontation of diagnostic ratios of polyaromatic hydrocarbons sampled determined in samples taken by passive air samplers. For this purpose data from the 2008 pilot study MONET-Africa which was co-ordinated by the Research Centre for Toxic Compounds in the Environment, Masaryk University and has been passed in 15 countries in Africa is used. Obtained ratios are compared with one each other at single sites and with air mass trajectories characterizing the predominating airflow to these sites. Conclusions about the suitability of ratios to distinguish between sites with different source types of pollution are deduced from this comparations. The theoretical section contains a literary search about polyaromatic hydrocarbons and the principle, application and inaccuracies of diagnostic ratios is part of this work, too.
Vedoucí práce: Alice Dvorská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010
Keywords: polycyklické aromatické uhlovodíky; znečištění ovzduší; air pollution; polycyclic aromatic hydrocarbons; bakalářské práce; bachelor's theses