Diagnostické poměry polykondenzovaných aromatických uhlovodíků zjištěné na vzorcích z pasivního vzorkování ovzduší - Hošková, Kateřina (2010)
Předmětem experimentální části této bakalářské práce je výpočet a porovnání diagnostických poměrů polycyklických aromatických uhlovodíků vypočítaných z koncentrací ve vzorcích odebraných na pasivních vzorkovačích vzduchu. K tomuto účelu jsou použita data získaná během pilotní studie MONET-Afrika, která probíhala pod koordinací Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Masarykovy univerzity na území 15 zemí v Africe v roce 2008. Získané poměry jsou mezi sebou porovnány pro jednotlivé lokality, dále jsou srovnány i s trajektoriemi vzdušných mas charakterizujícímí převládající vzdušné proudění pro tyto lokality. Z těchto porovnání jsou vyvozeny závěry o schopnosti diagnostických poměrů rozlišit od sebe lokality, které jsou ovlivněny různými typy zdrojů znečištění. Součástí práce je i teoretické část, ve které je zpracována literární rešerše o polycyklických aromatických uhlovodících a o principech, použití a nepřesnostech diagnostických poměrů.